waiting
Közösségek Hete - kozossegekhete.hu

Hírek

Kulturális programajánló

Dátum: 2022 május 22.
Rovat: Programajánló
Címkék: programajánló, kultúra

Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk

Boszorkányok, biogazdák, régészek és fotósok: csak néhányan, akik által országszerte változatos és lenyűgöző közösségi programokon keresztül ölt testet a települések egyedi értéktára. Ezekből következzen ízelítő a teljesség igénye nélkül.

Bemutatkoznak a Kápolnai Boszorkányok

Az utolsó boszorkányperek egyikét Magyarországon a Vas megyei Sorkikápolnán tartották, a mai „Kápolnai Boszorkányok” amatőr színjátszó csoportja pedig bemutatkozó estet szervez a keddi napon, amelyen minden érdeklődő megismerheti a színjátszás, a próbák és az előkészületek kulisszatitkain keresztül különleges közösségüket.

Kreatív nap Törtelen

Szintén kedden szervezi a Déryné Művelődési Központ és Könyvtár a Pest megyei Törtelen a kreatív napot ovisoknak és iskolásoknak. A programon a helyi biogazda mesél a gyermekeknek a régi Törtelről, az állattartásról, gyógynövényekről, sajtkészítésről, amelyet interaktív játék követ.

Helytörténeti séta és ingyenes tárlatvezetés Gödöllőn

A héten több napon is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete. Az egyesület tagjainak bemutatásával kb. másfél órás helytörténeti séta lesz az Erzsébet-parkban május 25-én, szerdán 17 órakor. A hétvégén pedig ingyenes tárlatvezetést tartanak a gödöllői kastélyban megtekinthető Gyergyószárhegyi Művésztelep kiállításán.

Értékgyűjtő, múltidéző napok Arlón

Szerda és csütörtök délelőtt értékgyűjtő, múltidéző napot tartanak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arló Idősek Napközi Otthonában. A régi fotókból összeállított digitális album vetítése során a fényképek szereplőit azonosítják be, és érdekes emlékeket, történeteket elevenítenek fel a résztvevők.

Sokat tudsz Zalaegerszegről? Térképezd fel tudásod a helytörténeti vetélkedőkön!

Zalaegerszegen a Közösségek Hete két napján is játékos programmal várja a fiatalokat a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Apáczai Csere János Tagkönyvtára. Hétfőn két helyismereti vetélkedőn is megmérettethetik magukat a könyvtár 14 év alatti olvasói: a „Kertvárosi kvíz gyerekeknek” és a „Csácsi Ki Mit Tud?” programokon. Szerdán pedig elsősorban az óvodásokhoz szól a Harisnyás Pipik zenés gyerekműsora.

Aktiváld magad Jászkiséren!

Jászkiséren aktív közösségi programokat szerveznek az intézmények. A Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény az Alapszolgáltatási Központtal és a Csete Balázs Általános Iskolával együttműködve május 26-án 9 órai kezdettel a jászsági kertek gyógynövényeiről tart foglalkozást a senior korúak közösségével a tájház kertjében. A Jászkiséri Városi Könyvtár május 15-22-ig várja a településen készült kézimunkákat, amelyeket a Jászkiséri Kézimunka Kör értékel, majd egy kiállításban lehet megtekinteni. Szintén pályázatot hirdet fotósoknak a Helytörténeti Gyűjtemény a település természeti és épített értékeiről. A legjobb alkotásokat kiállításuk előtt Varga József jászkiséri fotós értékeli. Mindkét kiállítás május 26-án 14.00 órakor nyílik.

Könyvbemutató a védett növényekről, helytörténeti séta és kerekasztal beszélgetés várostörténeti atlasz kulisszatitkairól Szombathelyen

Csütörtökön, május 26-án izgalmas programcsokorral várja a szombathelyieket a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum. A Szombathelyi Képtárban szervezett könyvbemutatón a „Vas megye védett növényei” című kötetet ismerhetik meg, és az Iseum Savariense ad otthont a „Hogyan készül a várostörténeti atlasz?” című kerekasztal beszélgetésnek. Az előzetesen regisztrálók pedig helytörténeti sétán vehetnek részt az OTP bankfiók alatti kiállítótérben.

Egy hét a kultúra jegyében Szentgotthárdon

A Vas megyei Szentgotthárdon színes programmal várja az érdeklődőket a Pannon Kapu Kulturális Egyesület. Hétfő délután az A P.K.K.E. Színjátszókörének nyilvános próbáján vehetnek részt, szerda reggel Szenior Örömtánc lesz Anilkával, este pedig Gyermekek az irodalomban címmel kerül sor Varga Bence irodalomtanár előadására. Csütörtök délelőtt a Szivárvány kórus nyilvános próbája lesz, majd vasárnap délután a Partium AMI előadása.

Alsósági Tavaszi Napok Celldömölkön

Pénteken Zongor Gábor festőművész kiállítása nyílik meg az intézmény Móritz-galériájában, “Fél évszázad álmai” címmel. Szombaton az Alsósági Tavaszi Napok Celldömölk kertváros részének, Alsóságnak kiemelkedő szabadtéri rendezvénysorozata, népünnepélye látogatható. A közel 30 éves múltra visszatekintő program évről évre megújul. A helyi művészeti csoportok és civil szervezetek tagjai mellett rendszeresen fellépnek meghívott vendégművészek és elszármazott visszalátogató alsóságiak és celldömölkiek. Vasárnap pedig a Kráterhangversenyre, a fúvószenekarok hagyományos találkozójára kerül sor a Ság-hegy kráterében.

Ismerd meg Budakeszi természeti értékeit!

Budakeszin a település természeti értékeinek barangolására hívja az érdeklődőket az Erkel Ferenc Művelődési Központ, keddtől vasárnapig. Egy 12 állomásos túra során az érdeklődők megismerkedhetnek számos helyi nevezetességgel. Az első állomás helye ismert. A következő állomások helyét egy elrejtett QR-kód és egy doboz tartalma rejti. A túra részvételéhez szükséges egy internettel rendelkező okos telefon, valamint érdemes magukkal hozni papírt illetve ceruzát.

Bozót, rekettye és ifis tánc Kiscsőszön

Együttélésben címmel szervezi meg programsorozatát csütörtök és péntek kivételével a Közösségek Hete minden napján az kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület. A népi kultúra mentén szervezve bozót, rekettye és ifis tánc és zene található a programban.

Fotógyűjtés Kisbárkányban

A Nógrád megyei Kisbárkányhoz kötődő fekete-fehér fotókat és az azokhoz kapcsolódó kedves emlékeket felidéző, rövid történeteket vár a község önkormányzata a kisbarkany@gmail.com email címre. Mindezeket online kiállításon teszik közzé a Múlt és jelen – Kisbárkány oldalon

További programokat itt kereshet: https://kozossegekhete.hu/programok/

Vissza